Unit 11.1

Δευτερεύουσες Επιρρηματικές Προτάσεις: Υποθετικές

Advertising

Introduction

Δευτερεύουσα ή Εξαρτημένη ονομάζεται η πρόταση που συμπληρώνει το νόημα μιας άλλης πρότασης και εξαρτάται από αυτή.

Επιρρηματικές λέγονται οι δευτερεύουσες προτάσεις που προσδιορίζουν κυρίως το ρήμα μιας πρότασης ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί, δίνοντας πληροφορίες για το χρόνο, τον τρόπο, την αιτία κτλ. {βλέπε Δευτερεύουσες Επιρρηματικές Προτάσεις, Α2 επίπεδο}

Υποθετικές λέγονται οι Δευτερεύουσες Επιρρηματικές Προτάσεις που περιέχουν την προϋπόθεση που πρέπει να ισχύει για να γίνει αυτό που δηλώνει η κύρια πρόταση από την οποία εξαρτώνται και την οποία προσδιορίζουν. Μια υποθετική πρόταση μαζί με την κύρια που την προσδιορίζει αποτελεί έναν υποθετικό λόγο.

Form

Οι υποθετικές προτάσεις εισάγονται με:

  • Tον υποθετικό σύνδεσμο αν, (εάν),
  • Tους χρονικούς συνδέσμους σαν, άμα,
  • Με το σύνδεσμο να,
  • Με ανάλογες εκφράσεις (εφόσον, έτσι και, στην περίπτωση που)

Τα είδη των υποθετικών λόγων είναι τα εξής:

  • Υποθετικές προτάσεις του πραγματικού: Είναι αυτές στις οποίες, αν αληθεύει αυτό που εκφράζεται στην υπόθεση, τότε αληθεύει και αυτό που εκφράζεται στην κύρια πρόταση.
    Σχηματισμός:
    υποθετική πρόταση (ρήμα σε οριστική οποιουδήποτε χρόνου, εκτός παρατατικού και υπερσυντέλικου) + κύρια πρόταση (ρήμα σε οποιαδήποτε έγκλιση).
  • Υποθετικές προτάσεις του μη πραγματικού: Είναι αυτές στις οποίες εκείνο που εκφράζεται τόσο στην υποθετική πρόταση όσο και στην κύρια, ούτε πραγματοποιήθηκε ούτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
    Σχηματισμός:
    υποθετική πρόταση (ρήμα  σε παρατατικό ή υπερσυντέλικο) + κύρια πρόταση (θα + ρήμα σε παρατατικό ή υπερσυντέλικο).

Σύμφωνα με άλλες κατηγοριοποιήσεις, προστίθενται στα παραπάνω είδη και τα εξής:

  • Υποθετικές προτάσεις της απλής σκέψης του ομιλητή: Στη υποθετική πρόταση ό,τι εκφράζεται παρουσιάζεται ως η υποκειμενική άποψη του ομιλητή, χωρίς να εξετάζεται αν είναι πραγματοποιήσιμο ή όχι.
    Σχηματισμός:
    υποθετική πρόταση (ρήμα σε οριστική παρατατικού) + κύρια πρόταση (θα + ρήμα οριστική παρατατικού ή  μέλλοντα)
  • Υποθετικές προτάσεις του προσδοκώμενου ή του επαναλαμβανόμενου: Στην υποθετική πρόταση αυτό που εκφράζεται παρουσιάζεται ως κάτι που περιμένουμε να γίνει με βεβαιότητα ή κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Σχηματίζονται:
    • Ως προσδοκώμενο: υποθετική πρόταση (ρήμα σε υποτακτική αορίστου ή σπανιότερα παρακειμένου) + κύρια πρόταση (ρήμα σε οριστική μέλλοντα ή προστακτική)
    • Ως επαναλαμβανόμενο: υποθετική πρόταση (ρήμα σε υποτακτική αορίστου και σπανιότερα παρακειμένου) + κύρια πρόταση (ρήμα σε οριστική ενεστώτα)

Example

  • Αν έρθεις μαζί μου θα σε κεράσω παγωτό.
  • Αν δεν πήγαινες, θα το μετάνιωνες.
  • Αν δεν έβρεχε θα πηγαίναμε για πικ νικ.
  • Αν δεν έχεις πάρει μια απόφαση μέχρι αύριο, εμένα να με ξεχάσεις.
  • Αν χάσεις το κουράγιο σου, εγώ είμαι εδώ.

Use

 Οι υποθετικές προτάσεις χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον όταν ο ομιλητής επιθυμεί να εκφράσει μια προϋπόθεση, έναν όρο δηλαδή, για να πραγματοποιηθεί το περιεχόμενο της κύριας πρότασης. Επομένως, δεν μπορούμε να εκφράσουμε κάτι σίγουρο με τις προτάσεις αυτές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές προτάσεις που εισάγονται με το αν δεν είναι υποθέσεις και δεν υπάρχει πραγματικός υποθετικός λόγος. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως ρητορικές εκφράσεις για να δηλωθεί: Παρομοίωση, έντονη αντίθεση, αιτία, αποτέλεσμα, ανάπτυξη του αόριστου νοήματος και απειλή.

Exercises


The exercises are not created yet. If you wouldlike to get involve with their creation, be a contributor.





Ambassadors

Open TextBooks are collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone and everywhere.

Become an Ambassador and write your textbooks.

Online Teaching

Become a Books4Languages Online tutor & teacher.

More information here about how to be a tutor.

Translations


Contributors

The Books4Languages is a collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone, everywhere.

License