Unit 2.2

Ρήματα: Κατάληξη, Θέμα & Χαρακτήρας

Advertising

Introduction

Κατά την κλίση ενός ρήματος παρατηρούμε πως ένα μέρος μένει απαράλλακτο ενώ ένα άλλο αλλάζει. Εκείνο που αλλάζει λέγεται Κατάληξη, ενώ το μέρος που παραμένει σταθερό λέγεται Θέμα. Ο τελευταίος φθόγγος του θέματος λέγεται Χαρακτήρας. Οι χρόνοι σχηματίζονται από τρία διαφορετικά θέματα.

Form

Παράδειγμα: Δένω

Θέμα: Δέν
Κατάληξη: Δέν-ω
Χαρακτήρας: Δέ-ν

Μελετώντας το ρήμα στους χρόνους της ενεργητικής και παθητικής φωνής διαπιστώνουμε ότι οι χρόνοι σχηματίζονται από τρία διαφορετικά θέματα:

  • Ενεστωτικό θέμα: Από το θέμα αυτό σχηματίζεται ο ενεστώτας, ο παρατατικός και ο εξακολουθητικός μέλλοντας της ενεργητικής και παθητικής φωνής.
    Θέμα: δέν-
    Π.χ. Ε/Φ: δένω, έδενα, θα δένω
    Π/Φ:  δένομαι, δενόμουν, θα δένομαι
  • Αοριστικό ή θέμα ενεργητικού αορίστου: Από το θέμα αυτό σχηματίζεται ο αόριστος, ο στιγμιαίος μέλλοντας, ο παρακείμενος, ο υπερσυντέλικος και ο συντελεσμένος μέλλοντας της ενεργητικής φωνής.
    Θέμα: δεσ-
    Π.χ. Ε/Φ : έδεσα, θα δέσω, έχω δέσει, είχα δέσει, θα έχω δέσει.
  • Θέμα παθητικού αορίστου: Από το θέμα αυτό σχηματίζεται ο αόριστος, ο στιγμιαίος μέλλοντας, ο παρακείμενος, ο υπερσυντέλικος και ο συντελεσμένος μέλλοντας της παθητικής φωνής.
    Θέμα: δεθ-
    Π.χ. Π/Φ: δέθηκα, θα δεθώ, έχω δεθεί, είχα δεθεί, θα έχω δεθεί.

Example

Ενεστωτικό θέμα

  • Διαβάζει ένα βιβλίο.
  • Το βιβλίο αυτό διαβάζεται εύκολα από όλους.

Αοριστικό ή θέμα ενεργητικού αορίστου

  • Διάβασε ένα βιβλίο.
  • Έχει διαβάσει τριάντα βιβλία στη ζωή του.

Θέμα παθητικού αορίστου

  • Το βιβλίο διαβάστηκε σε πέντε ημέρες.
  • Το βιβλίο αυτό έχει διαβαστεί από πολλούς.

Use

 Τα ρήματα αποτελούνται από την κατάληξη, το θέμα και τον χαρακτήρα. Χρησιμοποιούμε τα τρία διαφορετικά θέμα ενός ρήματος για να σχηματίσουμε τους χρόνους αυτού του ρήματος. Σύμφωνα με το παράδειγμα του ρήματος δένω, το θέμα δεν-, ονομάζεται ενεστωτικό, ενώ τα θέματα δεσ-, δεθ- ονομάζονται αοριστικά.

Exercises


The exercises are not created yet. If you wouldlike to get involve with their creation, be a contributor.





Ambassadors

Open TextBooks are collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone and everywhere.

Become an Ambassador and write your textbooks.

Online Teaching

Become a Books4Languages Online tutor & teacher.

More information here about how to be a tutor.

Translations


Contributors

The Books4Languages is a collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone, everywhere.

License