- English Grammar A1 Level for Romanian speakers - https://open.books4languages.com/english-a1-grammar-ro -

Adjectivele demonstrative

Introduction

Adjectivele [Adjectives] sunt determinanții care pot fi poziționați în două locuri diferite într-o propoziție cu scopul de a modifica sau a descrie o persoană sau un obiect.

Adjectivele demonstrative [Demonstrative adjective] se utilizează pentru a localiza obiectele în spațiu și pentru a le identifica poziția.

Form

Adjectivele demonstrative [Demonstrative adjectives] se pun înaintea substantivelor și le introduce, la rândul lor. Ele sunt:

Singular Plural
Near This These
Far That Those

Example

Aproape

  • This car belongs to my father (singular).
  • These shoes are too big for me (plural).

Departe

  • That boy is from Turkey (singular).
  • Those boxes over there are very heavy (plural).

Use

Adjectivele demonstrative se utilizează pentru a localiza obiectele în spațiu și pentru a le identifica poziția lor în relație cu distanța față de vorbitor:

  • Aproape: se utilizează this (singular) și these (plural) pentru obiectele și oamenii care sunt aproape de vorbitor (aici).
  • Departe: se utilizează that (singular) și those (plural) pentru obiectele și oamenii care sunt departe (acolo).

NOTĂ: Adjectivele demonstrative sunt, de fapt, determinanți, dar în dicționare și în cărțile de gramatică ele sunt trecute ca adjective.

Summary

Adjectivele demonstrative [Demonstrative adjectives] se folosesc înaintea substantivelor, pentru a exprima poziția unui obiect în relație cu distanța de la vorbitor:

  • Aproape: pentru substantivele singulare this, pentru substantivele plurale these.
  • Departe: pentru substantivele singulare that, pentru substantivele plurale those.

De exemplu:
— “This apple pie is delicious!” = Plăcinta cu mere este near (aproape) de vorbitor.
— “These apples are delicious!” = Merele sunt near (aproape) de vorbitor.
— “That apple pie looks delicious!” = Plăcinta cu mere este far (departe) de vorbitor.
— “Those apples look delicious!” = Merele sunt far (departe) de vorbitor.

A nu se confunda adjectivele demonstrative cu pronumele demonstrative [1] care înlocuiesc un substantiv și ne ajută să evităm repetiția. Au aceleași forme, dar au funcții diferite într-o propoziție.

De exemplu:
— “This apple pie seems delicious!” = Se utilizează adjectivul demonstrativ this pentru a arăta distanța de la plăcinta cu mere și pentru a prezenta substantivul.
♦ “This seems delicious!” = Se utilizează pronumele this pentru a arăta distanța a ceva și pentru a evita repetiția substantivului.

NOTĂ: Nu se utilizează determinanții înaintea adjectivelor demonstrative, pentru că ei deja sunt un fel de determinanți..

Să revizuim acest conținut în secțiunea [Form]. Vezi secțiunea [Example] care explică utilizarea în interiorul contextului.