Megszámlálható és Megszámlálhatatlan Főnevek


Print This Post Print This Post

Advertising

Introduction

A főnevek [nouns] egy személyre, egy helyre, egy eseményre, egy anyagra vagy egy minőségre utalnak.

A megszámlálható főnevek [countable nouns] olyan főnevek, amelyeket különálló dolgoknak tekintünk, és számokkal meg lehet őket számolni.

A megszámlálhatatlan főnevek [uncountable nouns] olyan dolgokra vonatkoznak, amelyeket együttesen, tömegnek tekintünk, és nem különálló dolgoknak.

Form

Nincs konkrét szabály a megszámlálható és a megszámlálhatatlan főnevek képzésére vonatkozóan.

Megszámlálható főnevek

A megszámlálható főneveknek van egyes számú és többes számú alakja is. Határozatlan névelővel (a/an) és számokkal használhatjuk őket.

Megszámlálhatatlan főnevek

A megszámlálhatatlan főneveket nem használhatjuk határozatlan névelővel (a/an) vagy számokkal. Két fajtájuk lehet:

  • Többes számmal nem rendelkező egyes számú főnevek (advice, baggage, information, energy, furniture, homework, money…);
  • Egyes számmal nem rendelkező többes számú főnevek (the Spanish, news, groceries, clothes, thanks, regards…).

Example

Megszámlálható főnevek

  • I have a dog at home.
  • He is so rich that he owns five houses.
  • We want to play a tennis match.

Megszámlálhatatlan főnevek

  • His advice was very important. / His advices were very important.
  • There is information in this guide. / There are informations in this guide.
  • I have some news about Bulgaria. / I have a new about Bulgaria.

Use

A megszámlálható főneveket különálló dolgokként tekintjük, és számokkal megszámlálhatók.

A megszámlálhatatlan főneveket együttesen, tömegnek tekintjük, és nem különálló dolgoknak (az időjárásra, folyadékokra, anyagokra vagy elvont fogalmakra vonatkozó szavak).

Summary

A megszámlálható főnevek [countable nouns] különálló dolgokra vonatkoznak, és számokkal megszámlálhatók. Határozatlan névelővel (a/an) használhatjuk őket.

A megszámlálhatatlan főnevek [uncountable nouns] elvont fogalmakra, tömegnek tekintett dolgokra vonatkoznak, amelyeket nem lehet különválasztani. Nem használhatjuk őket határozatlan névelővel (a/an) , és általában csak többes számmal nem rendelkező, egyes számú alakjuk, vagy egyes számmal nem rendelkező, többes számú alakjuk van.

Például:
— “There is a mobile phone on the table.” = A mobiltelefon egy megszámlálható főnév, ezért használjuk az a határozatlan névelőt.
— “There are two mobile phones on the table.” = A mobiltelefonok megszámlálható főnevek, ezért megszámlálhatjuk őket a kettő számmal.
— “My teacher bought furniture for her house.” / “My teacher bought furnitures for her house.“= A bútor egy egyes számú megszámlálhatatlan főnév, amelynek nincs többes száma.
— “The police catch killers.” / “The police catches killers.” = A rendőrség egy többes számú megszámlálhatalan főnév, amelynek nincs egyes számú alakja.

Olvasson át mindent a {Form} részben. Nézze át az {Example} részt, amely bemutatja a megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek használatát kontextusba helyezve.

Ambassadors

Open TextBooks are collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone and everywhere.

Become an Ambassador and write your textbooks.

Online Teaching

Become a Books4Languages Online tutor & teacher.

More information here about how to be a tutor.

Translations


Contributors

The Books4Languages is a collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone, everywhere.

License