Mutató Melléknevek

Introduction

A melléknevek [adjectives] olyan jelzők, amelyek két különböző helyen állhatnak egy mondaton belül, hogy módosítsanak vagy jellemezzenek egy személyt vagy egy dolgot.

A mutató mellékneveket [demonstrative adjectives] arra használjuk, hogy térben elhelyezzünk dolgokat, és meghatározzuk helyzetüket.

Form

A mutató melléknevek a főnevek előtt állnak, bemutatják azokat. Nem használunk névelőt és más jelzőket a mutató névmások előtt. Ezek a következők:

Singular Plural
Near This These
Far That Those

Example

Közel

  • This car belongs to my father (singular).
  • These shoes are too big for me (plural).

Távol

  • That boy is from Turkey (singular).
  • Those boxes over there are very heavy (plural).

Use

A mutató mellékneveket arra használjuk, hogy dolgokat helyezzünk el térben, és meghatározzuk helyzetüket a beszélőtől való távolságtól függően:

  • Közel: a this-t (egyes szám) és a these-t (többes szám) használjuk dolgokra és emberekre, amelyek a beszélőhöz közel vannak (itt).
  • Távol: a that-et (egyes szám) és a those-t (többes szám) használjuk dolgokra és emberekre, amelyek messze vannak (ott).

FIGYELEM: A mutató melléknevek bár jelzők, a szótárakban és a nyelvtankönyvekben általában melléknévként említik őket.

Summary

A mutató mellékneveket [demonstrative adjectives] a főnevek előtt használjuk, hogy kifejezzük egy dolog helyzetét a beszélőtől való távolságtól függően:

  • Közel: egyes számú főnevekkel this, többes számú főnevekkel these.
  • Távol: egyes számú főnevekkel that, többes számú főnevekkel those.

Például:
— “This apple pie is delicious!” = Az almás pite a beszélőhöz közel van.
— “These apples are delicious!” = Az almák a beszélőhöz közel vannak.
— “That apple pie looks delicious!” = Az almás pite a beszélőtől távol van.
— “Those apples look delicious!” = Az almák a beszélőtől távol vannak.

Ne keverje össze a mutató mellékneveket a mutató névmásokkal, amelyek helyettesítenek egy főnevet, és elkerülhetjük velük a szóismétlést. Ugyanaz az alakjuk, de más funkciójuk van a mondatban.

Például:
— “This apple pie seems delicious!” = A this mutató melléknevet használjuk, hogy megmutassuk az almás pite távolságát, és bevezessük a főnevet.
♦ “This seems delicious!” = A this névmást használjuk, hogy megmutassuk valami távolságát és elkerüljük a főnév ismétlését.

NOTE: Nem használunk jelzőket a mutató melléknevek előtt, mert már magukban jelzők.

Olvasson át mindent a {Form} részben. Nézze át az {Example} részt, amely bemutatja a mutató melléknevek használatát kontextusba helyezve.

More exercises

Exercises


License