Mutató Melléknevek


Print This Post Print This Post

Advertising

Introduction

A melléknevek [adjectives] olyan jelzők, amelyek két különböző helyen állhatnak egy mondaton belül, hogy módosítsanak vagy jellemezzenek egy személyt vagy egy dolgot.

A mutató mellékneveket [demonstrative adjectives] arra használjuk, hogy térben elhelyezzünk dolgokat, és meghatározzuk helyzetüket.

Form

A mutató melléknevek a főnevek előtt állnak, bemutatják azokat. Nem használunk névelőt és más jelzőket a mutató névmások előtt. Ezek a következők:

Singular Plural
Near This These
Far That Those

Example

Közel

  • This car belongs to my father (singular).
  • These shoes are too big for me (plural).

Távol

  • That boy is from Turkey (singular).
  • Those boxes over there are very heavy (plural).

Use

A mutató mellékneveket arra használjuk, hogy dolgokat helyezzünk el térben, és meghatározzuk helyzetüket a beszélőtől való távolságtól függően:

  • Közel: a this-t (egyes szám) és a these-t (többes szám) használjuk dolgokra és emberekre, amelyek a beszélőhöz közel vannak (itt).
  • Távol: a that-et (egyes szám) és a those-t (többes szám) használjuk dolgokra és emberekre, amelyek messze vannak (ott).

FIGYELEM: A mutató melléknevek bár jelzők, a szótárakban és a nyelvtankönyvekben általában melléknévként említik őket.

Summary

A mutató mellékneveket [demonstrative adjectives] a főnevek előtt használjuk, hogy kifejezzük egy dolog helyzetét a beszélőtől való távolságtól függően:

  • Közel: egyes számú főnevekkel this, többes számú főnevekkel these.
  • Távol: egyes számú főnevekkel that, többes számú főnevekkel those.

Például:
— “This apple pie is delicious!” = Az almás pite a beszélőhöz közel van.
— “These apples are delicious!” = Az almák a beszélőhöz közel vannak.
— “That apple pie looks delicious!” = Az almás pite a beszélőtől távol van.
— “Those apples look delicious!” = Az almák a beszélőtől távol vannak.

Ne keverje össze a mutató mellékneveket a mutató névmásokkal, amelyek helyettesítenek egy főnevet, és elkerülhetjük velük a szóismétlést. Ugyanaz az alakjuk, de más funkciójuk van a mondatban.

Például:
— “This apple pie seems delicious!” = A this mutató melléknevet használjuk, hogy megmutassuk az almás pite távolságát, és bevezessük a főnevet.
♦ “This seems delicious!” = A this névmást használjuk, hogy megmutassuk valami távolságát és elkerüljük a főnév ismétlését.

NOTE: Nem használunk jelzőket a mutató melléknevek előtt, mert már magukban jelzők.

Olvasson át mindent a {Form} részben. Nézze át az {Example} részt, amely bemutatja a mutató melléknevek használatát kontextusba helyezve.

Exercises

Ambassadors

Open TextBooks are collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone and everywhere.

Become an Ambassador and write your textbooks.

Online Teaching

Become a Books4Languages Online tutor & teacher.

More information here about how to be a tutor.

Translations


Contributors

The Books4Languages is a collaborative projects, with people from all over the world bringing their skills and interests to join in the compilation and dissemination of knowledge to everyone, everywhere.

License